Prověřovací poplach

20.12.2013 16:01
 

 Cvičení JPO a IZS

Cvičení: Po výbuchu v kasárnách zůstalo uvězněno 37 studentů 19.12.2013
   Dnes dopoledne proběhlo v kasárnách 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci prověřovací cvičení, které bylo do poslední chvíle utajeno i před samotnými rozhodčími. Zpracovatelem cvičení byl Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje a námětem bylo nahlášení dvou výbušných systémů s dálkovým spouštěním právě v objektu kasáren. Ohlašovatel požadoval za deaktivaci 5.000 000 Kč. Po příjezdu prvního vozidla IZS na místo však dále nečekal a odpálil první nálož. V objektu tak vypukl požár a zůstalo v něm uvězněno 37 lidí (figurantů z řad studentů). Některé stačilo vyvést ven, jiné museli hasiči transportovat pomocí nosítek a několik osob bylo zavaleno padajícím stropem, který simulovaly matrace. Při vyproštění zraněných hasiči používali hydraulické nářadí a pneumatické vaky. Celkem bylo zachráněno 33 osob, 4 zemřely.
 

    Cvičení mělo řadu cílů, mezi kterými byla jednoznačně koordinace logického postupu složek IZS při řešení problému jak v místě události, tak činnost jednotlivých operačních středisek. U hasičů byly prověřeny dále dojezdové čas, ustavení techniky či zajištění protipožárních opatření. Zdravotníci měli na starost venku třídění zraněných a zajištění jejich transportu do nemocnice. Nemocnici představoval pro potřeby cvičení vytopený hasičský autobus. Po první fázi, kdy veleli zásahu hasiči, si druhou část převzali policisté. Mezi jejich činnostmi bylo například vyhledání a deaktivace druhého výbušného systému či zajištění pachatele.

Zúčastněné JPO: HZS LK PS Liberec, HZS LK PS Jablonec nad Nisou, HZS LK PS Raspenava, Liberec - Vratislavice nad Nisou, Liberec - Růžodol I., Liberec - Karlinky, Liberec - Pilínkov, Stáž nad Nisou, Dětřichov.

Foto: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

 

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Obrázky k článku